Egészségvédelem

.
.
...az Ön partnere a gyógyulásban!
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

...elkészíti az Ön egyedi gyógyszereit!
A mi patikánk

...elkészíti az Ön egyedi gyógyszereit!

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

DrBodaJudit2Télen jellemzően hideg van, az lenne a törvényszerű, ha a vírusok lassabban és nehezebben terjednének, mégis rendre az ellenkezője következik be évről évre. Ennek kézzel fogható nyoma a járványszerű influenza. Valójában ez a jelenség egy többtényezős folyamat együttes hatásaként csap le napjaink átlagemberére. Ekkor rögtön orvoshoz fordulunk és ragaszkodunk az antibiotikumokkal történő kezeléshez, holott sokszor a kevesebb több. Ezúttal a torokfertőtlenítő tabletták alkalmazásáról kérdeztük Dr. Boda Judit üzem- és háziorvos belgyógyász szakorvost.

 

Köszönjük, Doktornő, hogy ismét segítségünkre van szakértelmével. Aktuális témánk: a torok- és garatgyulladás, valamint a torokfertőtlenítő tabletták és azok alkalmazása.

 

- Miért a téli időszakra a legjellemzőbbek a vírusos megbetegedések?
- A legkézenfekvőbb válasz az immunrendszer kevésbé aktív működése, a napsütéses órák korlátozott száma, ezáltal a D-vitamin hiánya is. Ugyanakkor nem ez a fő indok, hanem az időjárással összefüggésben a baktériumok és vírusok terjedésének, valamint hosszabb megmaradásának ténye. A köhögés és/vagy tüsszentés alkalmával apró vízcseppek szóródnak szét a levegőben, megtapadnak a különböző felületeken, egy érkező személy belélegzi, vagy éppen egy rövid idő elteltével leesnek a földre. Ha az apró cseppek és a rajtuk / bennük utazó vírusok bejutnak a légutakba, akkor nőhet sokszorosára a fertőzés veszélye.

Az alacsony kinti hőmérséklet és minimális páratartalom meghosszabbítja a vírusok átviteli időszakát, a vízcseppek tömege csökken, tovább képes a levegőben maradni, valamint a szervezetbe jutva a nyálkahártyától és a sejtektől időleges védelmet biztosít a bennük fészkelő vírusok számára.

 

- Milyen panaszokkal keresik meg a leggyakrabban?
- Nagyon változatos. Tüdőgyulladás viszonylag ritkán fordul elő, idén mindösszesen két esetet kellett kezelnem. Ennél gyakrabban fordulnak elő különböző hörghurut megbetegedések (tracheitis, bronchitis, laryngitis), illetve nátha. Én nem tapasztalom a különböző sajtótermékekben gyakran emlegetett járványt. Sőt néhány évvel ezelőtt az ÁNTSZ számára végeztem garat váladék tenyésztést, de gyakorlatilag nem találkoztunk influenzavírussal.

 

- Mennyire jellemző a torokgyulladás?
- Abszolút mértékben. Statisztikai adatok támasztják alá, hogy az éves viszonylatban orvoshoz forduló betegek közel 10%-ánál diagnosztizál torokgyulladást a háziorvos, illetve a receptre felírt antibiotikumok közel 50%-át (!) a torokgyulladás kezelésére írják fel az orvosok.

 

- Ez rendkívül magas arány, szükséges ilyen mértékben és mennyiségben alkalmazni az antibiotikumokat? Nem fokozza ez a kórokozók rezisztenciáját?
- De igen és az esetek nagy többségében felesleges is. Sajnos a betegek szemlélete az elmúlt évek során negatív irányba változott és mondhatni ragaszkodnak ahhoz, hogy az egyetlen gyógymód az antibiotikumok alkalmazása.

 

- Milyen gyakran javasol a páciensek részére vény nélkül kapható készítményeket a torok és a garat gyulladásának kezelésére?
- Jómagam mindig felhívom a betegek figyelmét, hogy a vírusos torokgyulladás folyamata magától lezajlik, ilyenkor, valamilyen OTC készítmény (Over the counter – vény nélküli gyógyszer) használatát szorgalmazom, mint a torokfertőtlenítő és a fájdalomcsillapító.

 

- Milyen pozitív hatása van a torokfertőtlenítő tablettáknak?
- Kizárólag helyi, tüneti kezelésként szolgálnak. Mindenképpen az antibakteriális hatást kell kiemelnem, nem utolsó sorban a legtöbb betegnél köhögéscsillapítóként is kiválóan bizonyítanak. Emellett természetesen csillapítják a fájdalmat és gátolják a nyálkahártya kiszáradását, ami elősegítheti a baktériumok megtelepedését.

 

- Milyen gyakran alkalmazhatóak?
- Minden esetben azt javaslom a betegeknek, hogy napi háromszor használják. Lehetőleg a főétkezések után, egy fogmosást követően célszerű bevenni, aggódni nem szükséges, hogy a fogakat rongálná, mert többnyire cukormentes készítmények.
Arra még érdemes odafigyelni, hogy az optimális hatás elérése érdekében az alkalmazását követően legalább 60 percig ne egyen és ne is igyon a páciens!

 

- Hány éves kortól ajánlja?
- Nem vagyok gyermekgyógyász, 14 éves kortól vannak fiatal felnőtt betegeim, de véleményem szerint 12 éves kortól bátran alkalmazhatóak. Egyébként gyermekek számára is elérhetőek torokfertőtlenítő tabletták, amelyek még vitaminokat is tartalmaznak.

 

- Léteznek mellékhatások?
- Nem igazán van információm arra vonatkozóan, hogy bárkinél bármilyen tünetet generálnának.

 

- Van olyan célcsoport, akik esetében nem javasolt? Például állapotos nőknél?
- Ezen nem vényköteles készítmények nem tartalmaznak olyan mennyiségű hatóanyagot, mely bármilyen formában veszélyeztetné a magzat vagy a kismama egészségét. Ettől eltekintve célszerűnek tartom, hogy a beteg egyeztessen a témában a háziorvosával.

 

- Tudomásom szerint nem kizárólag torokfertőzésekre alkalmasak, hanem egyéb más szájhigiéniás probléma kezelésére is kiválóak lehetnek... (nyelvgyulladás – szájüregi gyulladás). Igaz ez?
- Valóban, rengeteg mikroorganizmus ellen fejtik ki hatásukat, ezáltal a szájüreg és a garat többféle megbetegedése esetén lehet hatásos gyógyszer. Nem ritka, hogy különböző fogászattal összefüggő probléma kezelésére is javasolják őket, mint a fogínygyulladás vagy a foghúzást követő fertőtlenítés és fájdalomcsillapítás.
Bizonyos készítmények alkalmasak különböző szájüregi fertőzések – mint pl. az afta – kezelésére is.

 

Kedves Doktornő! Köszönöm, hogy rendelkezésünkre állt.

 

Elérhetőségeink

SZIMPATIKA AJÁNLATUNK

szimpatika logo banner 2019

Magyar gyógyszer

Magyar Gyogyszer xxm