Egészségvédelem

.
.
...az Ön partnere a gyógyulásban!
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

...elkészíti az Ön egyedi gyógyszereit!
A mi patikánk

...elkészíti az Ön egyedi gyógyszereit!

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Kasza Barbara drA fogak ápolását nem lehet elég hamar elkezdeni. Ezért már kisgyermek-korban kritikus, hogy megtanítsuk a legkisebb családtagokat is a fogkefe helyes használatára. Bár a tejfogak a fogváltással kihullnak, de ha a szülő nem követi figyelemmel és befolyásolja a jó szokás kialakulását, felnőtt korban komoly problémákkal kell majd a fog viselőjének szembesülnie. A fogápolás fontosságáról és annak részleteiről Dr. Kasza Barbara fogorvost kérdeztük.

 

- Kedves Barbara! Köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket. Kérem, röviden meséljen arról, hogy miért az orvosi hivatást választotta és mi befolyásolta döntésében, amikor a fogorvosi pálya mellett döntött?
- Gimnáziumi éveim elején kezdett vonzani ez a hivatás. Mindig élmény volt a saját fogorvosomhoz járni, nem féltem tőle gyerekkoromban sem és mindig kíváncsisággal töltött el, ahogyan dolgozik. Emellett nagyon érdekeltek a művészetek, kiskorom óta zongorázom, festek és különböző kreatív értékteremtéssel foglalatoskodom. Emellett akkoriban a természet-tudományok iránt is érdeklődtem. Ebben a szakmában pedig úgy gondolom a felsoroltak ötvöződnek. Izgalmas szakma, ami kreativitást, roblémamegoldó képességet és sok-sok empátiát igényel. Minden nap újabb esetekkel találja szemben magát az ember, amelyeknek a megoldása igazi kihívás, így mindig változatosak a munkanapok.

- A bevezetésben már említésre került, hogy nagyon hamar célszerű elkezdeni gyermekünket a helyes fogápolásra nevelni. Mivel kezdődik el a fogápolás? Mikor adható a gyermek kezébe először fogkefe?
- Véleményem szerint minél hamarabb megismertetjük gyermekünket a fogápolás eszközeivel, annál nagyobb az esély, hogy a későbbiekben természetesnek veszik és minden napi rutinjuk részévé válik a fogak tisztítása. Szülőként fontos, hogy már az első fogak előbújásakor odafigyeljünk ezek tisztítására. Ilyenkor egy ujjunkra tekert tiszta gézlappal vagy egy ujjunkra húzható kis szilikon kefével letörölhető a kibújt fogakra felrakódott lepedék. A fogzás okozta fájdalmak enyhíthetőek speciális fogíny géllel. Fogkefét először akkor adjunk a gyermek kezébe, ha már az alsó és felső metszőfogak előbújtak. Fogkrém nélkül, játékosan saját kezünkkel vezetve kell megmutatnunk nekik (akár tükör előtt, akár magunkkal szembe állítva), hogyan is zajlik a tisztítás. Erre kiválóak az úgynevezett baba tanuló fogkefe szettek.

- Mire kell figyelni? Milyen a helyes technika? Milyen típusú eszközöket használjunk (fogkefe jellege, fogkrém, esetleg fogselyem)? Milyen gyakorisággal kerüljön sor a fogmosásra?
- Eleinte a gyerekek kevésbé fejlett kézügyessége miatt a cél a fogápolás helyes megismerése. A tényleges feladat és tisztítás nagy része továbbra is a szülőre hárul. Kaphatóak egyébként babafogkefék, amelyek puhább sörtékkel és kisebb fejjel rendelkeznek, színesek, vidám mintákkal, így a kicsiknek valóban élmény lesz a fogmosás.
18 hónapos kortól már beszerezhetünk gyerekfogkefét és gyerekfogkrémet, ekkor célszerű bevezetni a napi kétszeri fogmosást, borsónyi mennyiségű fogkrémmel. A gyerekfogkrémeknek alacsony a fluoridtartalma, így ha le is nyeli a gyermek nem káros a szervezetükre. A helyes mosási technika egyszerű és könnyen elsajátítható számukra, ami a későbbiekben is a helyes fogápolás egyik alapköve lesz. Összezárt fogsor mellett körkörös mozdulatokat kell a fogak külső és belső felszínén végezni, majd a rágófelszínen előre-hátra sepregető mozdulatokkal lehet egyszerűen eltávolítani a felrakódott lepedéket. Ebben a korban célszerű a fogakra gél állagú készítményekkel "védőburkot" képezni. A magas fluorid tartalmú gél erősíti a fogzománcot és ellenállóbbá teszi a fogakat a szuvasodással szemben.  Dicséretes, hogy említi, a fogselyem használata elmaradhatatlan része a fogápolásnak (nem csak gyermekkorban!), mivel a fogközökben a leghatékonyabb fogkefe sem tud maradéktalan tisztítást végezni. A fogselymezés technikájának elsajátítása sok időt vehet igénybe, ezért, amíg a gyerekek nem képesek az önálló tisztításra a szülőkre hárul ez a feladat.

- A fogápolás mellett nem elhanyagolható a szerepe az étkezésnek. A táplálkozás során mit szükséges preferálni és mi kerülendő?
- A táplálkozás és fogszuvasodás közti kapcsolat régóta bizonyított. Olyan ételeket érdemes kerülni, amik csökkentik a száj pH-értékét, vagyis kedveznek a kariogén (szuvasodást elősegítő) baktériumoknak, mint a cukros édességek, üdítők. A mono- és diszacharidokat érdemes cukorpótlókkal helyettesíteni (xilittel és szorbittal), ugyanis ezeket a szénhidrátokat a szájban lévő baktériumok egyáltalán nem, vagy csak kismértékben képesek lebontani. Kerülendőek továbbá az olyan "nasik" (például a karamella és chips), amik beragadnak a fogak rágófelszínébe, ahol kevésbé hatékony fogmosás eredményeként huzamosabb ideig hajlamosak megmaradni, károsítva ezáltal a fogakat.
A felsorolt károsító tényezőktől eltérően a tej a casein-, kalcium- és foszfortartalma miatt antikariogén hatású, azaz védőfelszínt képez a fogakon. A kemény sajtok és zöldségek fogyasztása is stimulálja a nyáltermelést és a zsíros állaguk bevonja a fogak felszínét, ezáltal csökkentve a fogszuvasodást, akárcsak a fluoridos fogkrémek. Emellett kutatások bizonyították a cukormentes rágógumik fogyasztásának jótékony hatását, amik fokozzák a nyáltermelést és helyreállítják a száj pH-értékét, javasolt az étkezések után alkalmazni.
Összességében elmondható, hogy próbáljunk meg a gyerekek esetében a napi háromszori főétkezésre szorítkozni, kerüljük az ezek közti nassolást és minden esetben gondoskodjunk az étkezések utáni fogmosásokról.

- A gyerekek többségének egyik legnagyobb félelme a fogorvos. Hány éves kortól célszerű elkezdeni rendszeresen szakorvoshoz vinni a gyermeket? Mik a leggyakoribb panaszok, milyen módon történik a megelőzés?
- Amint a tejfogak előtörtek (körülbelül 2 éves kor körül), tegyük meg az első látogatást a fogorvosnál. Ilyenkor a gyermek megismerkedhet a rendelő hangulatával, az orvosával és hogy mivel is jár egy fogorvosi vizsgálat. Fontos, hogy szülőként a saját rossz élményeink és félelmünk ne befolyásolja gyermekünk vizsgálathoz és kezeléshez történő hozzáállását. Célszerű olyan kifejezések használatát kerülni, amelyek a gyerek félelmét erősíthetik (például "...nagyon fájni fog!", ".....csak kicsit fognak bántani!"). Fontos megértetni velük, hogy a fogorvos látogatása a megelőzést szolgálja, hogy a későbbiekben ne kelljen gyakran az orvosnál vendégeskedni.
Rendszerességet tekintve félévente érdemes ellátogatni a fogorvoshoz ellenőrzésre. Megelőzésként gyakran alkalmazott eljárás az úgynevezett barázdazárás, ami a fogak felszínén lévő mélyedések tömőanyaggal történő feltöltését jelenti. Így a beavatkozás eredményeként a későbbiekben kisebb a szuvasság kialakulásának az esélye. Természetesen tejfogak esetében, ha már esetleg kialakultak szuvasságok, akkor ezeket szintén minden esetben be kell tömni, akárcsak a maradófogakat. Általános tévhit miszerint a tejfogak nem igényelnek tömést. Nem elhanyagolható tény, hogy ha ezek kezelése elmarad, az komoly gyulladást okozhat a fog belsejében, ami a gyermekek számára nagy fájdalommal jár.

- A maradófogak kibújását követően azok szabályosságának nem csak esztétikai, de egészségügyi jelentősége is van. Mikor időszerű a fogszabályozás? Valóban jobb előbb, mint később?
- A korábban már javasolt félévenkénti ellenőrzések nagy előnye, hogy az általános- vagy gyermek fogorvosnak folyamatosan lehetősége van követni a fogazat állapotát és alakulását, így meg tudja állapítani, hogy szükséges-e a kis pácienst fogszabályzó szakorvoshoz küldeni. Érdemes már korai váltófogazatban (8-9 éves korban) elkezdeni a fogszabályzó kezelést, mivel ekkor még befolyásolható az állcsontok növekedése és a fogak előtörésének helyzete. Ezáltal elkerülhető a későbbiekben az esetleges állcsontortopédiai kezelés.
Váltófogazat idején (6-12 éves korban), már általában kivehető készülékkel zajlik a szabályozás, amit minimum napi 14 órában viselniük kell gyereknek az eredményes kezelés érdekében. A későbbiekben lehetőség van állandó készülék felhelyezésére.

- A gyermekkorban első számú szerepe van a játéknak és a sportnak. Ilyenkor a testi épség mellett veszélyben lehetnek a fogak is. Mennyire gyakoriak a fogbalesetek, milyen jellegű sérülések fordulnak elő? Mi ilyenkor a teendő?
- A gyermekek sportolás és játékok közben sok sérülést szenvedhetnek el, ami az arcot, szájüreget és a fogakat is érintheti. A leggyakrabban előforduló sérülések - amelyek a tej- és maradófogazatot érinthetik - a fogak repedése, törése, illetve a sérült fogak kihullása. A repedések és törések kezelését tekintve fontos szempont, hogy mekkora mértékben sérült az adott fog, rongálódott-e a pulpa (a fog belsejében található ér- és idegköteg), amennyiben ilyen eset áll fent a fogorvosnak ezeket a fogakat gyökérkezelni kell a megtarthatóság érdekében. Ha pulpa sérülés nélkül történt a baleset, akkor elegendő töméssel helyreállítani a fogat, vagy ha csak felületi sérülésről van szó, akkor elegendő az érdes felszínt elsimítani.
Előfordulhat még a traumás sérülést követő úgynevezett avulzió, ami a fog baleset során történő kiesését jelenti. Ha ilyen eset maradó foggal történik, akkor azt megőrizve egy megfelelő tároló közegbe helyezve, lehetőleg egy órán belül siessünk a fogorvoshoz, aki jó eséllyel még képes replantálni (visszaültetés) a kihullott fogat. (Megfelelő tároló közeg lehet a HBSS-oldat, a Hank kiegyensúlyozott sóoldat, egyszerű eszközként a háztartásokban a tej, végső esetben pedig a saját nyál. Kerüljük a csapvízben vagy szárazon tárolást, mert ezek csökkenthetik visszaültetés sikerességét.)

Tisztelt Doktornő, kedves Barbara! Köszönjük, hogy rendelkezésre állt. Sikeres karriert és jó egészséget kívánunk!

 

Elérhetőségeink

SZIMPATIKA AJÁNLATUNK

szimpatika logo banner 2019

Magyar gyógyszer

Magyar Gyogyszer xxm