Egészségvédelem

.
.
...az Ön partnere a gyógyulásban!
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

...elkészíti az Ön egyedi gyógyszereit!
A mi patikánk

...elkészíti az Ön egyedi gyógyszereit!

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Kasza Barbara dr 1A kor előre haladtával egyre nagyobb gondot kell fordítani a szájhigiéniára. Fokozott ápolást igényel ínyünk és fogaink. A dentális problémák természete idős korban más, mint amit fiatal- vagy középkorban esetlegesen megtapasztalhatunk. Dr. Kasza Barbara fogorvossal kitérünk számos olyan kérdésre, amire idős korban fokozott figyelmet kell fordítani, legyenek a gondok saját fogainkkal vagy akár protézissel kapcsolatosak.

- Melyek az idős korban jellemzően előforduló szájhigiénés problémák?
- Időskori fogászatról 65 éves kor felett beszélhetünk, ebben a korban az esetleges más szerveket, szervrendszereket érintő betegségek miatt rendszeres gyógyszeres kezelések mellékhatásaként alakulhat ki xerostomia (szájszárazság). Ilyen gyógyszerek közé sorolhatóak bizonyos vérnyomáscsökkentők, szorongásoldók. Ezzel ellentétben vannak olyan egészségi állapotok (gyomorfekély, skizofrénia, epilepszia, Parkinson-kór), amelyek fokozzák a nyálelválasztást. A kor előrehaladtával változások következnek be a szájüregben (például ínyvisszahúzódás, ekkor a szabaddá váló fognyak és gyökérfelszín is szuvasodhat), továbbá a sok évi igénybevétel miatt a fogak felszíne kopottabb, ezáltal azok érzékenyebbek lehetnek.
- Feltételezhető, hogy a felsorolt elváltozások nem kizárólag rossz genetikai örökség eredményeként jelentkeznek. Jelentős kihatással lehetnek a fogak jelen állapotára a korábbi évek, évtizedek egyéni szájápolási szokásai. Mit csinálhatunk rosszul és mivel biztosíthatunk hosszú „életet” fogaink számára?
- Természetesen ez így van. Sajnos a páciensek többsége akkor jelentkezik kezelésre, amikor fájdalmaik vannak és sok esetben már menthetetlen állapotú az adott fog, ami a panaszokat okozza, így szinte kizárólag a foghúzás marad, mint utolsó lehetőség. A félévenkénti rendszeres fogászati szűrésekkel csökkenthető az ilyen típusú esetek száma és ezáltal előtérbe kerülhetnek a fogmegtartó beavatkozások, mint a gyökérkezelés és a tömés.
- Milyen szerepe van a táplálkozásnak? Milyen ételek fogyasztását célszerű kerülnünk?
- A nem megfelelő táplálkozás és fogszuvasodás közti kapcsolat régóta bizonyított. A szuvasodás elkerüléséhez olyan ételeket érdemes kerülni, amelyek csökkentik a száj pH-értékét, vagyis kedveznek a kariogén (szuvasodást elősegítő) baktériumoknak, mint az édességek, cukros üdítők. Emellett a mono- és diszacharidokat javasolt cukorpótlókkal helyettesíteni (xilittel és szorbittal), ugyanis ezeket a szénhidrátokat a szájban lévő baktériumok egyáltalán nem, vagy csak kismértékben képesek lebontani. Kerülendőek továbbá az olyan "nasik" (például a karamella és chips), amik beragadnak a rágófelszínbe, ahol a kevésbé hatékony fogmosás eredményeként huzamosabb ideig hajlamosak megmaradni, károsítva a fogakat.
- Miben más egy időskori általános fogorvosi vizsgálat?
- Ahogyan említettem a páciensek hajlott korából fakadó egyéb más szervi megbetegedések befolyásolhatják a kezelések menetét. Szívinfarktuson, stroke-on átesett betegek véralvadásgátlókat szednek, amelyeknek különböző típusai és a szervezetre gyakorolt hatásmechanizmusai eltérőek lehetnek. Ennek megfelelően bizonyos beavatkozások (foghúzás, gyökérkezelés, fogkő-eltávolítás) csak kardiológussal illetve belgyógyásszal történt előzetes konzultáció, egyes esetekben akár csak gyógyszer-átállítás után lehetségesek. Így például csípőprotézis, műbillentyű, stent (koszorúér-szűkületek terápiájaként alkalmazott kisméretű fémháló) esetén  - csakhogy néhányat említsek - kizárólag antibiotikumos megelőző kezelés mellett történhet bárminemű vérzéssel járó beavatkozás. Az elővigyázatosság szem előtt tartásával a kezelések tekintetében több alkalom és rövidebb kezelési idő a célravezetőbb. Hallás-, látás- és idegrendszeri károsodásban szenvedők esetében fokozott türelmet és odafigyelést igényelnek az időskorú paciensek.
Az általános vizsgálatok során a fej-nyak tájéki és szájüregi daganatok szűrése is minden találkozás alkalmával megtörténik, habár ki kell emelnem ez nem feltétlenül korfüggő és minden pácienst szűrni kell a daganatos megbetegedések tekintetében.
- Melyek a leggyakoribb vizsgálati elemek, kezelések, amely(ek)re ilyenkor általában sor kerül?
- Sok idős korú páciens rendelkezik rögzített (hidak, koronák), kombinált (rögzített és hozzákapcsolódó kivehető részből álló) illetve kivehető fogpótlásokkal. Ezek állapotát több szempont alapján ellenőrizzük és értékeljük (elkészítés ideje, kopás, deformitás, törés, repedés, ínyszéli záródás stb).
- A hajlott korú páciensek esetében felértékelődik a protézis szerepe. Melyek a gyakrabban előforduló megoldások, a beültethető vagy a kivehető műfogsorok? Mik az előnyök és a hátrányok?
- Több opció is szóba jöhet a pótlások tekintetében, attól függően, hány foga hiányzik a betegnek, mikor történt ezek elvesztése, a foghiány helyén levő állcsontgerinc mennyire sorvadt el az évek során, illetve a szomszédos fogak esetlegesen bedőltek-e a hiányzó(k) helyére.
Fogpótlásra az egyik lehetőség a 4 implantátumon elhorgonyzott kivehető fogsor. A másik a hibridprotézis, ami egy 5-6 implantátumon csavarokkal rögzülő változat, melyet csak az orvos képes eltávolítani. Ha megfelelő a csont állapota több implantátumon elhorgonyzott rögzített hídpótlás is készülhet. Az implantátumok méretét és számat mindig előzetes CT vizsgálatok, alapos mérések és számítások alapján kell meghatározni. Sajnos ezek a pótlási eljárások meglehetősen költségesek.
A pénztárcakímélőbb megoldások között jöhetnek szóba az implantátum nélküli, nyálkahártya-csontalapzaton megtámasztott protézisek. Ezek a felső állcsonton hatékonyan megtapadnak, mivel feltételkor vákuum keletkezik a fogsor és a szájpad között, ragasztóra, csak nagyon ritkán van szükség. Az alsó teljes fogatlanság pótlására használt protézisek rögzítettségének megoldása körülményesebb. Ilyen esetekben gyakrabban van szükség fogsorrögzítő ragasztóra. Esetleges későbbi csontsorvadás eseten olyan mértékű csontlebontódás is létrejöhet, hogy csakis implantátumokkal tudjuk rögzíteni a fogsor helyzetét.
- A kivehető, vagy részlegesen kivehető protézisek esetében mire érdemes odafigyelni. Gondolok itt a megfelelő ragasztó használatára, a tisztítás módjára és gyakoriságára?
- A kivehető protézisek esetén, legyen szó teljes protézisről (teljes fogatlanság eseten), vagy kombinált pótlás részét képező protézisről, nagyon fontos a tisztántartás. Minden étkezés után javasolt kivenni és meleg vízzel átöblíteni, esténként lefekvés előtt pedig meleg szappanos kefével alaposan a teljes felszínt letisztítani, Fogkrémek használata kerülendő, mivel a benne levő szemcsék megkarcolják a protézis felszínét. Reggel javallott egy alapos tisztítás, ezután ismét visszahelyezhető a pótlás. Emellett beszerezhetőek különböző fogsortisztító tabletták, ezeket is érdemes rendszeresen alkalmazni.
Ha nem távolítják el és tisztítják a protézist napi gyakorisággal, akkor gombásodás jöhet létre a szájüregben, ami viszketéssel, fekélyekkel és kellemetlen szájszaggal jár. Nem szabad továbbá megfeledkezni a helyes szájápolásról, erősen ajánlott az alkoholmentes szájvíz rendszeres használata.
Előfordul sajnos az évek alatt, hogy az állcsont sorvad, ilyenkor érződhet, hogy nem annyira szorosan, pontosan illeszkedik a fogsor, mint korábban. Ilyen helyzetekben érdemes fogsorrögzítő ragasztót vásárolni, ha pedig úgy érzi a páciens, hogy egyre fokozódik az úgynevezett „lötyögés”, akkor ajánlott fogorvost felkeresni, aki a technikusokkal együttműködve feltölti a hiányos részt (szakkifejezéssel élve alábéleli), így ismét szorossá válik az illeszkedés.
Tisztelt Doktornő! Köszönjük a megosztott információkat! Jó egészséget kívánunk!

 

Elérhetőségeink

SZIMPATIKA AJÁNLATUNK

szimpatika logo banner 2019

Magyar gyógyszer

Magyar Gyogyszer xxm